English Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch Finnish French German Greek Hindi Italian Japanese Korean Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Spanish Swedish Catalan Filipino Hebrew Indonesian Latvian Lithuanian Serbian Slovak Slovenian Ukrainian Vietnamese Albanian Estonian Galician Hungarian Maltese Thai Turkish Persian

MERKUR SALA JOCURI

SLAVUJAR.RO

KING BOX PROMOTIONS

MERKUR GAMING

ISTORIC
 

CLUBUL ROMAN DE FRINGILLIDAE

 

Familia fringilidelor (Fringillidae) este una dintre cele mai bogate familii de pasari cantatoare din lume, caracteristica comuna a acestora fiind ciocul in forma de con, inconjurat la baza de un burelet mai mult sau mai putin evident; partea superioara a ciocului depaseste pe cea inferioara si este indoita peste aceasta, formand un carlig slab.


Insulele Azore, insulele Canare si Madeira sunt populate de o specie de fringilid de dimensiuni mici - canarul (Serinus canaria). In secolul al XV - lea canarul este adus in Europa de catre spanioli, dupa care s-a  raspandit in toata lumea, supravietuind de sute de ani ca o pasare de colivie. Forma salbatica a acestei specii se diferentiaza de cea domestica prin cantec, colorit si conformatia corpului. Masculii salbatici sunt de culoare verde galbena pe spate, cu striuri negre si cu marginile penelor impodobite in sur-cenusiu, astfel incat coloritul penajului de pe spate prezinta deseori o nuanta puternic cenusie. Partea ventrala este de culoare galbena, anterior si posterior, iar lateral prezinta pete negre inguste. Canarii nu prezinta dimorfism sexual, cele doua sexe nu se deosebesc, fiind aproape identice la exterior. Se poate observa totusi mici diferente: atunci cand masculul canta are gusa intotdeauna bine umflata - si femela canta uneori, dar fara a avea aceasta particularitate; masculul nu cloceste niciodata si nici nu ajuta la construirea cuibului; la unele specii coloritul este mai pronuntat la masculi.


Hrana canarului este compusa din substante vegetale, seminte, verdeturi proaspete, fructe si smochine. Poate manca zilnic o cantitate de seminte egala cu propria lui greutate. Are neaparata nevoie de apa, atat pentru a bea, cat si pentru a se scalda. In cazul canarilor domesticiti trebuie sa stiti ca acestia pot muri in cazul in care beau apa care a stat mai mult de 24 de ore neschimbata.


Cuibul, construit, de regula, in martie este instalat pe copacii tineri si zvelti, in locuri cat mai ascunse si la inaltimi considerabile. In timp ce femela cloceste, masculul se afla in apropiere, de unde se poate auzi cantecul lui deosebit. In mod obisnuit femelele depun 4 pana la 6 oua, care eclozeaza dupa 14-15 zile. Din cauza faptului ca femela depune cate un ou zilnic, diferenta dintre puiul cel mic si puiul cel mare este vizibila si poate conduce la exterminarea “ultimului nascut”. In cazul canarilor domestici este indicat sa scoateti ouale dupa ce sunt depuse, inlocuindu-le cu oua artificiale. Dupa ce sunt depuse toate, le puteti reintroduce pe toate in cuib, pentru inceperea perioadei de incubatie. In primele 6-7 zile dupa ce puii ies din oua, femela va tine cuibul curat mancand excrementele acestora, care sunt invelite intr-un sac de mucus. Daca puii sunt sanatosi acest sac ramane intact. Cand puiul de canar este flamand mucoasa gurii lui se inroseste, constituind un semnal de avertizare pentru parinti.

FORUM CRF

CAFE LOUIS

LOGIN FORUM

Inregistrare utilizator
Recuperare parola



© Clubul Roman de Fringillidae 2018 Designed by OGMIOS