Asociatia Ornitologica Romana isi incepe istoria in anul 2009 cand un grup de crescatori decide ca e timpul ca acest frumos hobby sa beneficieze de un cadru organizat de desfasurare si in tara noastra.
Asociatia Ornitologica Romana, o multime de succese in doar doi ani de la infiintare!Desi in trecut exista o asociatie nationala a crescatorilor de pasari exotice care organiza expozitii in tara si facilita participarea la expozitii internationale, aceasta asociatie a disparut incet-incet dupa revolutie. Acest fapt a avut repercursiuni grave in ceea ce priveste calitatea fondului genetic al pasarilor exotice din tara.
Aceasta noua asociatie isi propune sa asigure in primul rand o punte de legatura intre romani animati de aceleasi interese si in acelasi timp sa faciliteze comunicarea cu organisme internationale de acelasi fel, o parte esentiala pentru dezvoltarea hobbyului intrucat evolutia fondului genetic romanesc nu se poate face decat prin colaborarea stransa cu crescatori straini care de zeci de ani isi reproduc pasarile in concordanta cu standardele internationale.
Pe masura ce asociatia a crescut ca numar de membrii nevoia de a organiza expozitii a devenit evidenta intrucat numai asa se putea determina nivelul pasarilor crescute in tara si astfel la mai putin de un an de la infiintare si cu mai mult de 80 de membrii Asociatia Ornitologica Romana organizeaza prima expozitie nationala la Deva. In cadrul expozitie partea sociala a hobby-ului a fost o redescoperire frumoasa pentru crescatorii romani cand discutiile in fata coliviilor impodobite cu rozete si premii au pus baza unor noi prietenii. Partea expozitionala este foarte importanta intrucat pe langa evaluarea pasarilor de catre arbitrii calificati se recunosc si meritele crescatorului prin premiile acordate, se atrag noi membrii si se popularizeaza acest minunat hobby.
Anul trecut Asociatia a organizat doua expozitii nationale, evenimentul principal fiind expozitia de la Bucuresti unde s-au expus peste 200 de pasari din variate specii incepand de la diferite rase de canari pana la papagali si cinteze exotice.
Activitatea sustinuta a membrilor a atras atentia altor crescatori si in scurt timp au inceput sa apara cu ajutorul Asociatiei Ornitologice Romane cluburi specializate formate din crescatori ai aceleiasi rase sau specii de pasari. Cluburile la care crescatorii pot adera in prezent sunt Clubul Crescatorilor de Canari Malinois, Clubul Crescatorilor de Canari Gloster si Clubul Crescatorilor de Canari Slavujar dar cu siguranta in viitor vor aparea mai multe cluburi specializate astfel incat fiecare crescator sa se poata specializa pe rasa sau specia indragita.
In ceea ce priveste dorinta de globalizare a hobby-ului, Asociatia Ornitologica Romana prin fondarea Federatiei Ornitologice Romane a facut demersurile necesare aderarii la Confederatia Ornitologica Mondiala, un organism international format din grupuri nationale de crescatori de pasari ce reglementeaza la nivel mondial cresterea pasarilor exotice de expozitie prin formularea si emiterea de standarde, organizarea de expozitii internationale arbitrate de arbitrii acreditati si sprijinirea colaborarii intre natiuni.
Anul 2012 va aduce recunoasterea oficiala a crescatorilor romani inscrisi in Federatia Ornitologica Romana ca membrii cu drepturi depline ai Confederatiei Ornitologice Mondiale, ca o incununare a eforturilor sustinute a membrilor, cu atat mai mult cu cat aceasta realizare vine la un timp scurt de la infiintare.
Comentati si cititi aici: http://www.enational.ro/news/asociatia-ornitologica-romana-o-multime-de-succese-in-doar-doi-ani-de-la-infiintare-108587.html/#ixzz2AmVpbhyJ